Het stamslot van de heren van Borsele geofysisch onderzocht.

Gepubliceerd: 13 juli 2015

x5s-20150702_102732_1_.jpg - SCEZ OAS

Van 1 tot 3 juli is de Berg van Troje archeologisch onderzocht. Deze imposante berg, op de hoek van de Monsterweg en de Oostsingel in Borsele, was ooit de plaats waar het stamslot van de familie "Van Borsele" stond. Tegenwoordig is er niets dat nog herinnerd aan het kasteel dat hier tot het begin van de 14de eeuw heeft gestaan.

De eerste archeologische aanwijzingen voor het slot zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw door dr. Braat verzameld. Hij heeft toen enkele proefputten over het terrein gegraven. Zo weten we dat bovenop de berg een donjon stond, een toren waarin de bewoners bescherming zochten ten tijde van onrust. Braat heeft naar aanleiding van zijn onderzoek een reconstructie gemaakt van het kasteel. Hierin geeft hij aan dat er zowel op de berg als op de ervoor gelegen voorburcht bebouwing stond. Dit is voor de voorburcht echter nooit aangetoond.

Op initiatief van de gemeente Borsele en de stichting B400 is een geofysich onderzoek gaande naar bewoningssporen op de voorburcht. De methode die wordt gebruikt is weerstandsmeting. Deze brengt de weerstand van de bodem in kaart en is met name daarom geschikt om grachten en muren op te sporen. Het voordeel hierbij is dat niet gegraven hoeft te worden en archeologische resten in de bodem bewaard blijven.

Omdat dit type onderzoek niet alledaags is in Zeeland hebben de leden van het OAS een bezoek gebracht. Zij kregen hierbij uitleg over de methode en de voorlopige resultaten. Momenteel zijn de onderzoekers bezig met de bewerking van de verzamelde gegevens. De verwachting is dat binnen enkele weken de eerste definitieve resultaten bekend zijn. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, houd dan onze website in de gaten!

<< Terug naar overzicht