Erfgoed is van ons allemaal.

Gepubliceerd: 02 augustus 2018

4j2-schatkaart-300x300.png - SCEZ OAS

In het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed schrijft de regioarcheoloog van het OAS net als het gemeentearchief  van de gemeente Goes (link) maandelijk een bijdrage rond een centraal thema. De maand juli heeft als thema "Erfgoed is van ons allemaal". 

Dat erfgoed van ons allemaal is merk je al snel als je in de archeologie aan het werk gaat. Vanaf het eerste moment dat je als archeoloog op een opgraving aankomt merk je dat veel omwonenden vaak heel precies weten wat er daar in de afgelopen eeuwen is gebeurd. Het is altijd weer grappig om uiteindelijk iets te vinden waarmee de omwonende geen rekening gehouden heeft.

Met regelmaat komt ook de vraag voorbij "Heb je al iets bijzonders gevonden?". Als er een prijs uitgeloofd zou worden voor de vraag die het meeste aan een archeoloog wordt gesteld dan is het deze wel. Wanneer je vervolgens vol overgave vertelt over de huisplattegrond die je hebt gevonden zie je dat dat niet was wat de vraagsteller in gedachte had. Hem of haar gaat het om de vondst van zilver of goud, of dat potje met munten waarnaar iedereen al jaren op zoek is. In de archeologie gaat het eigenlijk niet om dergelijke vondsten. Het gaat om de combinatie van vondsten, sporen maar vooral om het verhaal dat je op basis daarvan kunt reconstrueren. Vragen als "waarom zijn de mensen ooit hier gaan wonen", "wat hebben ze gegeten", "met wie hadden ze contact", "hoe gingen ze om met hun overledenen", ...etc. Dat verhaal is namelijk het erfgoed van ons allemaal.

<< Terug naar overzicht