Maand van het Religieus verleden

Gepubliceerd: 29 november 2018

mhk-v11.jpg - SCEZ OAS

In de oktoberbijdrage in het kader van het jaar van het Cultureel Erfgoed ging het over de opgraving op de Beestenmarkt in Goes. Het gemeentearchief van de gemeente Goes heeft deze bijdrage  doorgetrokken in haar bijdrage voor de maand november, de maand van het Religieus Verleden

De vondsten van de opgraving aan de Beestenmarkt zijn veel in aantal en heel divers. Een van de meer bijzondere vondsten is die van een ring uit de 14de-15de eeuw (foto, bron Artefact! advies en onderzoek in Erfgoed). Deze fijne ring loopt naar boven toe iets breder uit en was vermoedelijk bovenaan versierd en ingezet met een steen. Onder deze zetting is aan weerszijden van de ring een versiering te zien in de vorm van een driepas van bolletjes boven op een kroontje (bron Artefact! rapport 125).  

Wie de vorm van de ring goed bekijkt samen met de daarin aanwezige steen ziet gelijkenis met een zogenaamde bisschopsring. Het is zeker niet zo dat in Goes sprake is geweest van een bisschop. Aangezien de datering van de ring wel aangeeft dat hij dateert in de periode van het Klooster hebben we hier te maken met een stukje religieus verleden.

 

 

<< Terug naar overzicht