Romeinen wonnen veen op Tholen

Gepubliceerd: 23 maart 2017

p0w-knipsel_veenwinning.jpg - SCEZ OAS

In opdracht van de gemeente Tholen hebben archeologen van ADC ArcheoProjecten een archeologisch onderzoek uitgevoerd in de derde fase van bedrijventerrein Welgelegen. Tijdens dit onderzoek troffen zij sporen aan van veenwinning. De sporen bestonden uit rechthoekige kuilen in de top van het veen (zie foto, Bron ADC ArcheoProjecten).

Sporen van veenwinning zijn niet heel erg zeldzaam in Zeeland. Dit komt omdat in de MIddeleeuwen het veen op grote schaal vergraven is voor het winnen van zout en brandstof. Wat de sporen in Welgelegen III zo bijzonder maakt is dat ze niet Middeleeuws zijn. Met behulp van absolute dateringsmethoden hebben de archeologen vastgesteld dat ze minimaal 1000 jaar ouder zijn. De Radioactief koolstofdatering (C14-datering) geeft aan dat ze gegraven zijn in de 2de eeuw na Christus.

Sporen van Romeinse veenwinning zijn in Zeeland heel erg bijzonder. Tot nu toe zijn ze slechts op een handvol plaatsen aangetroffen. Zeer waarschijnlijk hebben in de buurt van de veenwinningskuilen ook mensen gewoond. Van hen ontbreekt tot nu toe elk spoor.

De komende weken gebruiken de archeologen om het rapport te schrijven. Aansluitend zal in overleg met de gemeente bekeken worden hoe hier verder mee om te gaan.

Op 30 maart 2017 is ook een bericht over deze vondst verschenen in de Eendrachtsbode. Klik op deze link voor het bericht. 

<< Terug naar overzicht